7/24 Managed Services

tc2-megoldasok-uzemeltetes-tamogatas

01 - A kihívás

01

A kihívás

Bizonyos tekintetben üzemeltetési és támogatási szempontból egy felhőalapú számítástechnikai környezet nem különbözik a hagyományos informatikai rendszerektől. Általánosságban itt is elvárt egy ITIL alapú működés, a mögöttes üzleti tevékenység, a funkcionalitás kritikussága pedig "csak" a minőséget határozhatja meg.

Bár az üzemeltetés és a támogatás kéz a kézben járnak az üzemeltetés, a rendszer megfelelő és hatékony működésének a biztosítása nem igényel 7/24 órás szolgáltatást, szemben a támogatással, aminek meghibásodással kapcsolatos feladatai – hibaelhárítás, hibaeszkaláció, problémakezelés, katasztrófaelhárítás – kritikusságuknál fogva szükségessé teszik ezt a magas rendelkezésre állást. És hát természetesen egy ITIL előírások szerinti 7/24 órás támogatás a 3 műszak, a szabadságolások, betegségek okán bizony minimum 5 képzett támogató szakembert igényel. Az ügyfelek nagy része pedig ezzel a létszámmal ritkán rendelkezik, különösen a ma még újdonságnak számító, de feljővőben lévő felhőalapú számítástechnika területén.

02 - A megoldás

02

A megoldás

A felhős rendszereknek hála viszonylag olcsón, de mindenesetre költséghatékony módon lehet olyan architektúrákat létrehozni, melyek hibaállósága igen magas, és itt nem feltétlenül csak a hibatűrő rendszerekre kell gondolni. Ezt egyébként a meghibásodási statisztikák maximálisan bizonyítják. Mindezek mellett természetesen megfelelő minőségű, megbízható támogatási rendszerre a felhős szolgáltatások mellé is szükség van. Fontos kérdés, hogy milyen a támogató szervezet szakértelme, milyen a szolgáltatás szintjeit rögzítő szerződéses háttér. Fontos szempont, hogy a szolgáltató infrastruktúrája hogyan biztosítja:
– a magas fokú rendelkezésre állást,
– az adatintegritást,
– a megbízhatóságot,
– a biztonságot.
Az infrastuktúrát körbevevő szabályozás és folyamatok kialalkítása is garancia arra, hogy a szolgáltató a hét minden napján, egyenletes támogatást tud biztosítani.
A TC2 ilyen támogató környezettel rendelkezik. Az integrált infrastruktúra jól bevált komponensekre épül, mint az AWS CloudWatch, AWS SNS, AWS SES, AWS lambda, AWS Contact Center, a Zoho CRM, a Slack, a Pager Duty. Az ISO 9001 és 27001 minősítések pedig kötelezővé teszik az ITIL alapú szervízszolgáltatást.