Csapatunk

Ismerd meg kollégáinkat, és azt, hogyan látjuk mi a felhőalapú információs technológiát, mi az, ami bennünket motivál, hogy ebben az iparágban dolgozzunk.

Ákos György

Alliance Head, Társalapító
agy(at)tc2.hu

A felhő kapcsán azt szoktam mondani, hogy ez rövidesen nélkülünk is meg fog történni, akkor miért ne velünk. Ez a felhőalapú IT menthetetlenül jön. Az egyik megközelítés szerint, ha nem akarok szakmailag lemaradni, pláne, ha fiatal vagyok és még sokat kell az iparágban dolgoznom, akkor ezt mielőbb meg kell tanulnom, és akkor jó munkám lesz. Ellenkező esetben könnyen lapátra is kerülhetek, mert elavul a szaktudásom. Én koromnál fogva máshogy közelítek, nekem már nem a szakmai karrier a szempont. A felhő ugyanis egy jól látható hype-ba torkollik előbb-utóbb. Aki pedig korán ébred, az ilyen üzleti robbanásoknál extra profitra tehet szert. Vagyis ez a hype nélkülem is eljön, tőlem függetlenül sokak fognak ezen üzletileg is jól járni, akkor most miért is maradjak ki belőle, arról nem is beszélve, hogy egyébként ez az újvilág még érdekes is.

Cseh Péter

Senior Cloud Architect
peter.cseh(at)tc2.hu

Az informatikai szolgáltatások költségét nehéz megbecsülni a tradicionális IT környezetben, nem lehet pontosan mérni a felhasznált kapacitást, amit a felhő esetén precízen megtervezhetünk.

A költségeink a felhasznált erőforrások alapján alakulnak a Pay-As-You-Go alapelv mentén.

Az alkalmazások skálázása során a felhő kellő rugalmasságot ad – nem kell megvárni a beszerzést -, akár néhány perc múlva rendelkezésünkre áll a kívánt erőforrás. Ha viszont nincs már szükségünk a többletre, bármikor csökkenthetjük azt, az új környezetek gyors kialakítására is kiemelten alkalmas a felhő platform. A szemléletváltás során az üzlet hamarabb tud reagálni a felhasználói igényekre, akár perceken belül elindíthatjuk az új, akár nemzetközi szolgáltatásainkat. Sokszor felmerül a kérdés: Biztonságos? Biztonságos! Széles körű biztonsági megoldások elérhetőek, magas beruházási költségek nélkül. Fontos megjegyezni, hogy a megosztott felelősségi körök jól elválasztott biztonsági szintek kialakítására ad lehetőséget.

Csonka Kriszta

Back Office Expert
kriszta.csonka(at)tc2.hu

Nem technikai emberként azt gondolom, hogy a felhő szolgáltatás remek dolog, észrevétlenül is használjuk, így vagy úgy.

Kényelmes, megbízható, helytakarékos, olcsó. Nem kell saját tárhelyet használnunk, nem vagyunk helyhez kötve egy számítógépnél, a felhőben lévő adatokat bárhonnan, bármilyen eszközről könnyedén elérhetjük.

Segítségével tudunk például távmunkában dolgozni – levelezhetünk, számlázhatunk, dolgozhatunk a cég belső rendszerén, szervezhetünk akár videokonferenciákat. Időt és energiát takaríthatunk meg, s ebben a rohanó világban ez nagyon fontos.

Gács Lajos

Enterprise Architect
lajos.gacs(at)tc2.hu

A szakmában eltöltött több mint 40 év alatt sok technológia váltást volt szerencsém megélni – néha megszenvedni. Voltak, amelyek tiszavirág életűek lettek. Voltak, amelyek ígéretesnek látszódtak – akár évtizedeken keresztül is -, de soha nem lettek átütően sikeresek. Persze volt olyan is, amelynek sikere hosszú időre meghatározó iránya lett az informatikának. 

Egy ilyen környezetben a megfelelő, és időben történő választás sikert hozhat a projekteknek és az  egyéni kariereknek is. Egy ilyen választás persze mindig kockázattal is jár. A felhő technológia nem ilyen. A felhő a vetélkedő technológiák olyan infrastrukturális alapja, amely meggyőződésem szerint az elkövetkező években – talán évtizedekben – biztos és megkerülhetetlen alapja lesz a vetélkedő irányzatoknak. Ideje elkezdeni használni. 
Persze akár tévedhetek is. 

Hidvégi Szabolcs

Enterprise Integration Architect
szabolcs.hidvegi(at)tc2.hu

A felhőről van, akinek az adatok tárolása jut eszébe, vagy a felhő alapon elérhető szolgáltatások, esetleg a fizikai számítástechnikai eszközök virtualizálása.

A jövő viszont beláthatatlan. A felhő igazi kibontakozását én úgy képzelem el, mint a fizikai világ szerves részét képező kiterjesztést. Ebben a térben léteznek kisebb, nagyobb “üzletek”, melyek szolgáltatásokat nyújtanak, “szobák”, melyekben elhelyezhetjük a dolgainkat, berendezhetjük azokat. Ezekből mindenki (magánszemélyek éppúgy, mint a különböző méretű cégek) saját ízlése és aktuális igényei mentén tudja dinamikusan kialakítani azt az élő közeget, amelyben (mint a saját lakásában, irodájában, raktáraiban, üzlethelységeiben) megvalósíthatja az elképzeléseit, és szükség szerint el tudja rejteni, illetve másra tudja bízni azt az infrastruktúrát, ami ezt kiszolgálja. Mindenki részvevője és alakítója ennek, az itt és most kibontakozó jövőnek.

Mi pedig tervezői és építői vagyunk az új világnak, akik a felhőben kialakítjuk, biztosítjuk az ügyfelek számára szükséges informatikai alapokat, életteret. 

Magda Tamás

Cloud Architect
tamas.magda(at)tc2.hu

Közel 10 éve dolgoztam on-premise, hagyományos infrastruktúrák kivitelezésével és üzemeltetésével, amikor is 2020-ban arra a döntésre jutottam, hogy ideje a felhős irányra váltanom. Az előző években egyre gyakrabban jöttek elő a hagyományos rendszerek hátrányai, és a cégek üzleti területeinek egyre fontosabbá vált az új ötletek, alkalmazások, megoldások minél gyorsabb piacra juttatása.

Ezt az igényt a hagyományos környezetek egyre kevésbé tudták kiszolgálni. Nehézkes, lassú hardware beszerzések, rugalmatlan infrastruktúrák, nagy kezelhetetlen monolit rendszerek jellemzik a régi rendszereket. A 2020 évben ezt még inkább megnehezítette a covid-19 miatt leálló hardware gyárak, amelyek miatt még lassabb és nehezebb volt az infrastruktúra elemeket beszerezni.

Így 1 év után azt mondhatom, hogy megérte a váltás, a felhő valóban megoldás lehet a cégek és ezáltal az infrastruktúra üzemeltetők sok problémájára. Jelentősen gyorsabban, és egyszerűbben lehet kialakítani hibatűrő, automatizált környezeteket – mindezt továbbra is magas biztonsági megoldásokkal támogatva.

Molnár Sándor

Head of Services
sandor.molnar(at)tc2.hu

A felhő sok előnye közül az “annyit fizetsz amennyit használsz” tételt emelné ki. Ez lehetőséget biztosít a szervezeten belüli IT szolgáltatások és kiszolgált területek korábban nem látott KPI alapú mérésére, bevezetve egy teljesen új opex alapú IT működési modellt, ami egy új szakértői tudásbázis, új IT szervezet, és új CIO generáció kialakulásához vezet.

Papp Dániel

Cloud Architect
daniel.papp(at)tc2.hu

Engem a felhőben először az azonnalisága fogott meg. Nem kell várni, hogy az ember kipróbáljon egy érdekes megoldást, hanem azonnal neki is kezdhet a tesztelésnek. Egy teszt környezetből az IaC (infrastructure as a code) segítségével az on premise rendszerekhez képest töredék idő alatt éles rendszert lehet csinálni. A környezetet kiegészítve a felhő horizontális skálázódási lehetőségével gyorsan lehetséges reagálni a megnövekedett terhelésre. Az üzemeltetést megkönnyítik a menedzselt szolgáltatások is. Manapság jogosan nagyon fontos téma az informatikai biztonság. Nagy előnyt jelentenek a felhőben a jól körülhatárolt szerepkörök és a könnyen elérhető biztonsági szolgáltatások. Minden projekttel egyre többet tanul az ember és formálja a felhőt a saját informatikai svájci bicskájává.

Révész Róbert

Ügyvezető, Társalapító
robert.revesz(at)tc2.hu

Hiszek abban, hogy lehet nyomot hagyni. Szeretném, hogy amit teszek, annak hatása legyen. A felhőinformatikai tudás már nem csak a bátor kezdeményezőket, de az óvatosabb újítókat is változtatáshoz segíti. A felhő számomra megadja a mindennapi jobbítás lehetőségét. Gyorsan változik, állandó tanulásra ösztönöz, lépést kell tartani. Felhőinformatika nélkül ma szegényebb lenne a környezeti intelligenciánk, ami nélkül nincs túlélés.

Sepsy Balázs

Project Manager
balazs.sepsy(at)tc.hu

A Cloud computing egy olyan innovatív technológia, ami gyors és rugalmas megoldást jelent az adataink tárolására és kezelésére, valamint rendkívül gyors, hatékony és széleskörű munkavégzést biztosít. Mivel a felhő szerverek rendkívül széles körben skálázhatóak, méretezhetőek, ezért lehetőségünk van sokkal inkább a saját működésünk igényeire szabni ezen erőforrások használatát – gondoljunk akár a megfelelő tárhely felhasználására vagy más idényjellegű szolgáltatás integrálására. Mivel csak azt a mennyiségű tárhelyet vagy szolgáltatást kell fizetnünk, amennyit használunk, ezért nincs túlfizetés, és sokkal tervezhetőbb költségvetést tesz lehetővé. A piacon már számos felhő alapú szolgáltatás, technológia áll a rendelkezésünkre, mely egyre nagyobb teret hódít mind a vállalkozások, mind a magánszemélyek körében.

Szerintem a mindennapokban egyre inkább fontossá válik és felértékelődik, hogy megpróbáljunk lépést tartani a technológiai újításokkal, és ebben hatalmas szerepe van a felhős technológiának, ezért fontosnak tartom, hogy folyamatosan képezzem magam.

Sepsy Károly

CTO
karoly.sepsy(at)tc2.hu

A mai trendeknek megfelelően egyre inkább elvárás, hogy mindenféle tevékenységet, mint szolgáltatást tudjunk igénybe venni – gondolhatunk itt akár egy autó lízingre, vagy egy cég teljes informatikai háttérszolgáltatásaira. A felhő pontosan ezt nyújtja: olcsón és biztonságosan képes teljeskörűen szolgáltatni az ügyfeleknek, így az idő, a saját szellemi termék, a “core business” fejlesztésére fordítható teljes egészében a repetitív technológiai feladatok elvégzése helyett.

Hol tudunk mi, TC2 segíteni? A publikus felhő platformokon az innováció mára drasztikusan felgyorsult, ebben élen jár az Amazon Web Services (AWS), így hétről hétre teljes embert kíván, ha a tudásunkat frissen akarjuk tartani az új megoldások tekintetében. Mi segítünk az ügyfeleinknek, hogy a lehető legjobb, időtálló megoldást tervezzenek és üzemeltessenek az AWS felhőben. Ez a mi core business-ünk

Serfőző József

Project Manager
jozsef.serfozo(at)tc2.hu

A felhőtechnológia rendkívül jó megnevezése az informatika megújulásának, a képzelet határtalansága és a rugalmasság kifejezésének. Segítségével újra álmodhatjuk rendszereinket, olyan új megoldásokat próbálhatunk ki, melyek idő és költségkímélőbbek a hagyományos eszközöknél.

Sokan gondolják úgy, hogy telephelyükön a kézzelfogható eszközök adják a biztonságos hátteret az üzlet működéséhez, megfeledkezve arról, hogy az igazi értéket a jól kiépített rendszer és logika adja.

A felhőtechnológiát olyan tudatos, igényes és innovatív szakembereknek, vállalkozásoknak ajánljuk, akik céljaiknak megfelelő szempontok (pl. gyorsaság, alacsony költség, magas fokú rendelkezésre állás stb.) mentén hangolnák rendszereiket.

Komplex rugalmasságával a felhőtechnológia számomra a jövőt jelenti – lehetőséget az üzleti igények gyors követésére, megvalósítására. Számomra ezért igazán vonzó!

Szili Tamás

Cloud Engineer
tamas.szili(at)tc2.hu

A felhő sokak számára egy tárhely, ahová számunkra fontos, vagy megosztani kívánt dolgokat töltünk fel, hogy azt internet segítségével bármikor elérjük. Szerintem legfontosabb előnye az, hogy egyből használhatunk olyan megoldásokat, technikákat és erőforrásokat, amiket korábban csak óriási befektetések mellett lehetett elérni: így ezt csak nagy cégek, multik engedhették meg maguknak.

Szerencsére ma már bárki könnyedén hozzáférhet ezekhez a technológiákhoz – az oroszlán részétől megkímélve – pár kattintás után rengeteg útmutatóval támogatva. Így a magánemberek is könnyedén kipróbálhatják ötleteiket, ezáltal pedig az egyéni fejlődés, kreativitás, alkotási hajlam, és új tudásismeretek elsajátításának lehetősége teret kap – akár hobbi szintjén is