Amazon Web Services
SAP on AWS
TC2

SAP költöztetése az AWS-be? Nem ködösítés, felhősítés

2023.09.28.
tc2

Manapság egyre kevésbé kérdés, hogy az IT rendszereinket a felhőbe költöztessük, vagy már eleve valamilyen felhős platformon hozzuk létre, egyre több vállalat nyit a felhős megoldások felé. De ugyanennyire egyértelmű a válasz az SAP rendszerekkel kapcsolatban is?

A kérdés egyre aktuálisabb lehet, hiszen miután az SAP megszünteti az ECC platform támogatását 2027-től, a régebbi verziót használó SAP ügyfeleknek lassan el kell kezdeni az S/4 HANA-ra való átállás megtervezését – vagy nem is olyan lassan, erre később még visszatérünk. Az S/4 HANA átállás kapcsán fontos kérdés, hogy hol érdemes üzemeltetni az SAP rendszerünket, illetve hol és hogyan célszerű elvégezni a migrációt. 

Itt jön a képbe a publikus felhő, mint lehetséges megoldás. Ugyanakkor, ha elsőre belegondolunk, furcsának tűnhet, hogy egy olyan robosztus, monolit jellegű rendszer, mint az SAP, „passzol-e” egy olyan környezethez, ami sokkal inkább szól a mikroszervíz alapú, automatikusan skálázható, netán serverless megoldásokról. Valóban lehet az SAP-t hatékonyan és rugalmasan egy felhős platformon üzemeltetni, és tényleg megéri ez? 

Nos, a rövid válasz az, hogy igen, hosszabban pedig a most induló cikksorozatunkban tervezzük bemutatni az SAP felhőben (egész pontosan az AWS-ben) való futtatásának előnyeit és további lehetőségeit, érintve minden fontos területet, kezdve a rugalmassággal és sebességgel, át a rendelkezésre álláson, biztonságon, költségoptimalizáción egészen a migrálási lehetőségekig. 

Sőt, még azt is látni fogjuk, hogyan lehet az AWS serverless és eseményvezérelt megoldásait az SAP szolgálatába állítani, például egy rendszerfrissítés automatizálására. 

 

AWS, mint vezető szolgáltató 

Első körben azt fontos tisztázni, hogy ha már felhő, akkor miért pont az AWS-t preferáljuk elsősorban a többi felhős platform szolgáltatással szemben, és mikor javasolt saját környezetet üzemeltetni az SAP menedzselt felhős szolgáltatásai helyett. 

AWS market leader statista

Forrás

 

Az Amazon Web Services felhő szolgáltatása a kezdetektől fogva piacvezető szerepet tölt be, és még a 2023 Q2-es adatok szerint is tartja a nagyjából 32 %-os piaci részesedést. Mindez a kezdeti előnyön túl legfőképpen az AWS megbízhatóságának, innovatív megoldásainak, valamint az újabb és újabb szolgáltatások bevezetésének, illetve a meglévő szolgáltatások folyamatos fejlesztésének köszönhető

 

 

 

Tekintve az AWS több, mint 200 elérhető szolgáltatását, illetve az évente közel 3000 kiadott új képességet és funkciót, nyugodtan nevezhetjük a leginnovatívabb felhő szolgáltatónak. 

Emellett számos független elemző vállalat elismeri az AWS vezető szerepét, a Gartner már 12. éve nevezi meg leaderként a Cloud Infrastructure and Platform Services (CIPS) kategóriában, míg az ISG már 5. éve titulálja leadernek az AWS-t az SAP HANA Infrastructure Services területen. 

A fentiek alapján talán nem túlzás kijelenteni, hogy a világ legjobb IaaS, PaaS szolgáltatásáról beszélünk. 

 

SAP on AWS 

Az tehát megnyugtató, hogy a lehető legjobb szolgáltatóra bízzuk a rendszereinket, adatainkat, de vajon az AWS ugyanennyire jó az SAP támogatásában is? 

Kezdjük azzal, hogy az SAP és az AWS kooperációja egészen 2008-ig nyúlik vissza, arra az időszakra, amikor más felhő szolgáltatók vagy nem is léteztek még, vagy csak preview fázisban voltak. 

Ekkor kötött Global Technology Partnership szövetséget a két vállalatóriás, és a sikeres együttműködés azóta is töretlenül tart. A folyamatos közös fejlesztésnek és a megbízható működésnek köszönhetően mára már több, mint 5000 vállalat választotta az AWS-t az SAP rendszereik futtatására, és az AWS rendelkezik a legnagyobb SAP partneri hálózattal.

 

AWS-SAP development

Forrás: AWS

De mit is jelent az SAP-AWS partnerség? 

SAP által validált AWS szolgáltatások: a két vállalat szorosan együttműködve teszteli, elemzi és választja ki, végül pedig az SAP validálja azon AWS szolgáltatásokat és erőforrás típusokat, melyeken az SAP igazolhatóan megbízhatóan fog működni. Így például több, mint 150 SAP által tanúsított EC2 példány típus (az AWS virtuális szerver szolgáltatása) közül választhatunk a NetWeaver alkalmazásaink számára, a HANA adatbázisunkhoz pedig a több, mint 40 EC2 típus közül akár 24 TB memóriával rendelkező monstrum is a rendelkezésünkre áll. Mindemellett az AWS évente hoz ki új EC2 generációt, aminek köszönhetően roppant költséghatékonyan tudjuk az erőforrásaink teljesítményét akár évről évre növelni. De jól definiált a támogatott operációs rendszerek és adatbázismotorok köre is, melyeket az AWS-ben az SAP rendszerünk futtatására használhatunk. 

SAP referencia architektúra: az SAP és az AWS közösen meghatározott referencia architektúrát, illetve ajánlásokat nyújt az ügyfelek felé arra vonatkozóan, hogy milyen irányelvek mentén érdemes a környezetünket kialakítani az SAP optimális, költséghatékony, biztonságos és az üzleti igényeknek megfelelő működtetéséhez. Ezek az ajánlások magunkban foglalják a vonatkozó SAP Notes-ok követelményeit, valamint az AWS Well-Architected Frameworkjének legjobb gyakorlatait is. 

SAP rendszerekhez fejlesztett AWS szolgáltatások: a közös fejlesztések eredményeképpen egyre több olyan szolgáltatás jelenik meg az AWS-ben, melyek kifejezetten az SAP rendszerek támogatását szolgálják. Néhányat hadd említsünk meg ezek közül: 

 • A Migration Hub Orchestrator automatizált workflow-i segítségével könnyűszerrel tudjuk az SAP NetWeaver alapú alkalmazásainkat az AWS-be migrálni. 
 • A Launch Wizard for SAP használatával drasztikusan csökkenthető az SAP rendszerek telepítésének ideje, beleértve a hálózati környezet- és az EC2-k létrehozását, az operációs rendszerek konfigurálását, de még az SAP alkalmazások telepítését is. 
 • A teljes SAP környezetünket egy lépcsőben tudjuk lementeni az AWS Backup szolgáltatással a Backint Agenttel való integráltságának köszönhetően. 
 • A Systems Manager for SAP-pal automatizálhatóak a rendszerindítások, valamint a rendszerfrissítések. 
 • A CloudWatch Insights for SAP képes a teljes SAP környezetet monitorozni a platform működésétől egészen az SAP alkalmazás állapotáig. 
 • Az AWS SDK for SAP ABAP nagymértékben megkönnyíti az AWS-ben futó SAP alkalmazások fejlesztését. 

 

Saját üzemeltetés vagy SAP RISE? 

Ha már látjuk az előnyeit és esetleg eldöntöttük, hogy az AWS-t választjuk az SAP rendszerünk jövőbeni futtatására (reméljük, a legtöbb olvasónk már meggyőződött erről, mire eljutott idáig a cikkben 😊), felmerül a kérdés, hogy kit bízzunk meg a migráció lebonyolításával és az üzemeltetéssel. Hiszen mind az SAP migráció (vagy zöldmezős kialakítás), mind pedig az AWS használata is újszerű tudást és tapasztalatot igényel, amelyek nem biztos, hogy azonnal rendelkezésre állnak a vállaltunknál. 

Alapvetően két lehetőségünk van, megbízunk egy erre szakosodott AWS partnert, vagy pedig az SAP RISE programját (esetleg valamilyen más felhős szolgáltatását) választjuk.

 

Forrás: AWS

Az SAP RISE modelljének a lényege, hogy az SAP üzemelteti számunkra mind az AWS platformot (hálózat, szerverek, OS, biztonság, mentés, monitoring, stb.), mind az SAP-t alkalmazás szinten (bázis, telepítés, frissítés, monitoring, stb.) egy szerződés keretein belül. 

Ez leginkább akkor éri meg, ha az AWS-ben csak az SAP környezetünket működtetjük, más rendszereink „földön” vagy más felhő szolgáltatónál futnak (és nincs szüksége ezen rendszerek közötti integrációra), valamint, ha elsődleges szempont, hogy egy szerződés alatt, egy kézben összpontosuljon a teljes SAP környezet, még akkor is, ha ez némi rugalmatlansággal, kötöttséggel jár. 

Azonban, ha fontos nekünk a rugalmasság és gyorsaság, ha más rendszereink is az AWS-ben futnak és esetleg ezekkel integrálni szeretnénk az SAP-t, netán egyedi igényeink vannak, akkor az ún. Native irány a megfelelő, amihez egy AWS partner bevonása (például a TC2, mint az első magyarországi AWS Advanced Partner és Migration Competency Partner) javasolt. Mivel iparágtól függően 20-50-60 %-át fedi csak le az SAP egy vállalat üzleti folyamatainak, más üzleti alkalmazások is használatban vannak, melyeket mindenképpen érdemes az SAP közelében elhelyezni (gyorsabb adatkapcsolat, data gravity, nincs adatranszfer költség, stb.). Ezt a RISE-zal nem tudjuk egy kézben megvalósítani, ellenben egy AWS partner a teljes vonatkozó AWS portfóliót le tudja fedni. Az SAP migrációjára és üzemeltetésére pedig választhatjuk a jól bevált szakembergárdánkat (vagy a TC2 SAP partneri hálózatát). 

További előnyök és lehetőségek 

A fentiekben láthattuk a számok tükrében, hogy az AWS egy megfelelő, sőt talán a legjobb megoldás az SAP rendszerünk futtatására. A következő cikkekben betekintünk kicsit a motorháztető alá, és technológiai szempontból is megnézzük, milyen lehetőségeink vannak és miért éri meg az AWS-be költözni. 

Részletesen be fogjuk mutatni, hogy: 

 • milyen automatizálási lehetőségeink vannak és milyen gyorsaságot, rugalmasságot tudunk elérni, akár a költöztetés, telepítés, akár az üzemeltetés során; 
 • milyen HA és DR megoldások léteznek a rendelkezésre állás növelésére; 
 • mennyire tudhatjuk biztonságban az adatainkat és milyen eszközök állnak rendelkezésünkre a biztonság fokozására; 
 • milyen módon tudunk költségeket optimalizálni; 
 • milyen módszerek mentén tudjuk az AWS-be költözést lebonyolítani; 
 • mikor és hogyan érdemes a HANA átállást megejteni; 
 • milyen intergrációs lehetőségeink vannak az AWS-ben, milyen szolgáltatások lehetnek hasznosak számunkra.