Amazon Web Services
carbon footprint
TC2

A TC2 Ügyfeleinek karbonlábnyoma, avagy hogyan működik az AWS customer carbon footprint tool a gyakorlatban

2023.05.16.
tc2

Az AWS customer carbon footprint tool (ügyfél-karbonlábnyom eszköz) az Amazon Web Services (AWS) által biztosított eszköz, amely segít az ügyfeleknek megbecsülni és megérteni az AWS szolgáltatások használatával járó környezeti hatást. Egyszerűen megfogalmazva, ez az eszköz azt mutatja meg, hogy az ügyfelek mennyi szén-dioxid (CO2) kibocsátással járó tevékenységet generálnak az AWS infrastruktúráján futtatott alkalmazásaikkal és szolgáltatásaikkal.

A 451 Research tanulmánya szerint az AWS infrastruktúrája 3,6-szor energiahatékonyabb, mint a vizsgált amerikai vállalati adatközpontok átlaga, és akár ötször energiahatékonyabb, mint az európai átlag. A 451 Research azt is megállapította, hogy az AWS közel 80%-kal csökkentheti az ügyfelek munkaterhelésének szén-dioxid-kibocsátását a megkérdezett vállalati adatközpontokhoz képest, de akár 96%-kal is, ha az AWS majd 100%-ban megújuló energiával működik – ez a cél pedig 2025-re teljesülni fog.

Amikor az Ügyfeleink informatikai platformjaként AWS szolgáltatásokat használunk, például virtuális szervereket üzemeltetünk vagy adatokat tárolunk, energia szükséges a szerverek működtetéséhez és működőképességének fenntartásához. Ez az energia általában különböző forrásokból származik, amelyek közül néhány szén-dioxid-kibocsátást eredményezhet. Az ügyfél-karbonlábnyom eszköz kiszámítja a CO2-kibocsátást az általuk használt szolgáltatások energiafogyasztása alapján.

Az eszköz figyelembe vesz olyan tényezőket, mint az általuk használt AWS szolgáltatások típusa és mérete, a szolgáltatások helye (régióra) és az adott régiókban használt energiához kapcsolódó tényezők. Ezután becslést ad az AWS-használatukkal kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátásról, általában mértékegységekben megadva, mint például metrikus tonna CO2-egyenérték. Ez a mérés több üvegházhatású gázt is figyelembe vesz, beleértve a szén-dioxidot, a metánt és a dinitrogén-oxidot.

Ez az információ értékes lehet ügyfeleink számára, akik szeretnék megérteni és kezelni működésük környezeti hatását. Segít követni a szén-dioxid-lábnyomukat, és megalapozott döntéseket hozni az AWS-használat optimalizálása és az összes kibocsátás csökkentése érdekében. Az eszköz használatával az ügyfelek fenntarthatóbb gyakorlatok felé haladhatnak, és hozzájárulhatnak a felhőinfrastruktúra környezeti hatásának minimalizálásához.

Példaként nézzük meg a TC2 Ügyfeleinek karbonlábnyomát az AWS customer carbon footprint tool segítségével:

 

tc2 carbon footprint

tc2 carbon footprint

A grafikonon láthatjuk, hogy mekkora a becsült AWS-kibocsátás és a becsült kibocsátás-megtakarítás, egy ugyanolyan, on-premise munkaterheléshez képest. A TC2 ügyfeleinél ez a megtakarítás 2020. január és 2023. január között 33,4 metrikus tonna szén-dioxid-egyenérték (MTCO2e). Ez két kategóriára bontható tovább:

  1. Az AWS felhőinfrastruktúra hatékonyságából származó kibocsátás-megtakarítás, jelen esetben 1,8 MTCO2e
  2. Az AWS megújuló energia vásárlásából származó kibocsátás-megtakarítás itt 31,6 MTCO2e

A földrajzi bontás mellett azt is láthatjuk, mekkora az Amazon Elastic Compute Cloud (EC2), az Amazon Simple Storage Service (S3) és más AWS termék vagy szolgáltatás használatából származó szén-dioxid-kibocsátás.

Az Amazon Web Services (AWS) számos intézkedést hoz a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében:

Megújuló energia: Az AWS arra törekszik, hogy egyre nagyobb arányban használjon megújuló energiaforrásokat adatközpontjai és infrastruktúrája működtetéséhez. Jelentős beruházásokat eszközöl világszerte szélerőmű- és naperőmű-projektekbe, azzal a céllal, hogy 2025-re globális infrastruktúráját 100% megújuló energiával működtesse.

Energiahatékonyság: Az AWS folyamatosan dolgozik az adatközpontok és az infrastruktúra energiahatékonyságának javításán. Ennek részeként alkalmaznak fejlett hűtési technikákat, optimalizálják a szerverek kihasználtságát és energiatakarékos hardvert használnak. Az energiafogyasztás csökkentésével az AWS csökkentheti saját és ügyfelei szén-dioxid-kibocsátását.

Szén-dioxid kompenzáció: Az AWS befektet olyan projektekbe, amelyek segítenek csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, ezzel ellensúlyozva a saját lábnyomát. Ezek a projektek lehetnek erdősítési kezdeményezések, a hulladéklerakókból származó metán elkülönítése vagy megújuló energiaprojektek. Az ilyen kezdeményezések támogatásával az AWS arra törekszik, hogy kiegyensúlyozza a kibocsátását és elérje a szén-dioxid-semlegességet.

Infrastruktúra optimalizálás: Az AWS ösztönzi az ügyfeleket az infrastruktúra hatékony használatára, hogy csökkentsék az energiafogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást. Az AWS szolgáltatások hatékony használatával az ügyfelek képesek skálázni erőforrásaikat igény szerint, elkerülve a túlellátottságot és minimalizálva a feleslegesen elpazarolt energiát.

Innováció és kutatás: Az AWS elkötelezett az innováció iránt a fenntartható technológiák terén. Fejlesztési és kutatási beruházásokat hajtanak végre az energiafogyasztás csökkentése, a megújuló energia felhasználásának növelése és az általános fenntarthatóság javítása érdekében az AWS szolgáltatásaiban és infrastruktúrájában.

Átláthatóság és jelentések: Az AWS átlátható a fenntarthatósági kezdeményezéseivel kapcsolatban és rendszeresen jelentéseket tesz közzé a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében tett lépéseiről. Ide tartozik az energiafogyasztással, megújuló energiaprojektekkel és kibocsátáscsökkentési stratégiákkal kapcsolatos adatok megosztása.

Ezekkel a lépésekkel az AWS azt a célt tűzte ki, hogy a fenntarthatóság terén az iparág élén járjon, és más szervezeteket is arra inspiráljon, hogy vegyenek át környezetbarátabb gyakorlatokat. Céljuk, hogy megbízható és skálázható felhőszolgáltatásokat nyújtsanak, miközben minimalizálják a környezetre gyakorolt hatásukat és az elérhető fenntartható jövő felé haladnak.