Amazon Web Services

Hol tart ma a világ a felhő alapú számítástechnikára való áttérésben? 

2023.03.16.
gyorgy.akos

A felhőalapú számítástechnika jelentős előrelépést tett az elmúlt években, és továbbra is gyorsan fejlődik, de hol tart ma a világ, Európa és azon belül Magyarország?

Hogyan látja a TC2 a felhőalapú számítástechnika fejlődését?

A felhőalapú számítástechnika egyre népszerűbbé vált számos előnye miatt, mint például a költségmegtakarítás, a skálázhatóság, a rugalmasság és a gyors hozzáférhetőség. Az olyan felhőszolgáltatók, mint az Amazon Web Services (AWS) jelentős beruházásokat hajtottak végre az infrastruktúra, a biztonság és az innováció terén, hogy szolgáltatásaikat egyre inkább megbízhatóbbá, biztonságosabbá és funkciógazdagabbá tegyék.

A szervermentes számítástechnika és a konténerizáció irányába mutató trend szintén felgyorsította a felhőalapú számítástechnika elterjedését. A szerver nélküli számítástechnika lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy az infrastruktúra kezelése helyett az üzleti alkalmazások programjaira koncentráljanak, a konténerek pedig konzisztens futási környezetet biztosítanak a különböző platformokon, például hibrid környezeti igények esetében.

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás folyamatos fejlődése szintén ösztönzi a felhőalapú számítástechnika elfogadását, mivel ezek a technológiák jelentős számítási teljesítményt és adatfeldolgozási képességeket igényelnek, amelyek a felhőben könnyen elérhetők és skálázhatók, összességében pedig így lényegesen hatékonyabb a használatuk.

A jelen állás szerint a felhőalapú számítástechnika fejlődése az utóbbi években lenyűgöző volt, és valószínűleg gyors ütemben folytatódik, mivel egyre több vállalkozás és szervezet helyezi át a munkaterhelését a felhőbe, hogy kihasználja az általa kínált előnyöket.

Mi a TC2, mint kiemelt AWS partner véleménye az AWS technológiáról, innovációról?

Az AWS nem csak az egyik, hanem egyértelműen a vezető felhőalapú számítástechnikai platform, globális, mintegy egyharmados piaci részesedésével, amely a szolgáltatások széles skáláját kínálja, többek között számítási, tárolási, adatbázis-, elemzési, gépi tanulási és egyéb szolgáltatásokat. Az AWS folyamatosan feszegeti az innováció határait a felhőalapú számítástechnika területén, technológiáját és szolgáltatásait pedig széles körben alkalmazzák a különböző méretű és iparágú vállalkozások.

Az AWS a kutatásba és fejlesztésbe történő jelentős beruházásainak köszönhetően tudott innoválni és tudta megtartani piacvezető pozícióját, mivel ezek számos területen jelentős előrelépést eredményeztek, beleértve újabb és újabb szolgáltatásokat, funkciókat és infrastruktúrát. Az AWS emellett robusztus partneri ökoszisztémával is rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy problémamentesen integrálódjon más technológiákkal és platformokkal.

Az AWS innovációi lehetővé tették a vállalkozások számára, hogy a felhőt különböző felhasználási esetekre, például nagyméretű alkalmazások futtatására, adatok tárolására és elemzésére, valamint gépi tanulási modellek építésére használják fel. Az AWS gépi tanulási szolgáltatásai például a fejlesztők és az adattudósok számára biztosítják a kifinomult modellek létrehozásához és telepítéséhez szükséges eszközöket anélkül, hogy a mögöttes infrastruktúrával kellene foglalkozniuk.

Összességében az AWS a felhőalapú számítástechnikai iparágban is változást hozott, és folyamatos innovációja jelentősen előre viszi az iparágat, és segít a vállalkozásoknak a digitális átalakulással kapcsolatos céljaik elérésében.

Az amerikai vállalatok egyértelműen piacvezetők a felhő bevezetésében. Hol tart ma Európa?

Bár az amerikai vállalatok valóban vezetnek a felhőalapú számítástechnika bevezetésében, Európa is jelentős előrelépést tett a felhőalapú számítástechnika használatában. Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala által nemrégiben készített jelentés szerint a legalább tíz főt foglalkoztató európai vállalkozások 26%-a használ felhőalapú számítástechnikát.

A felhőalapú számítástechnika európai elterjedéséhez több tényező is hozzájárult. Az egyik fő hajtóerő az a növekvő igény, hogy a vállalkozások egyre agilisabbá és versenyképesebbé váljanak a mai digitális gazdaságban. A felhőalapú számítástechnika lehetőséget kínál az európai vállalatoknak arra, hogy hozzáférjenek a legmodernebb technológiákhoz, gyorsan növeljék vagy csökkentsék erőforrásaikat,  költséget takarítsanak meg, miközben javítják működési hatékonyságukat.

A másik jelentős tényező, amely a felhőalapú számítástechnika európai elterjedését ösztönzi, az adatvédelem és az adatbiztonság iránti növekvő igény. Az EU általános adatvédelmi rendelete (GDPR) kötelezővé tette a vállalatok számára a személyes adatok védelmének biztosítását, és a felhőszolgáltatóknak meg kell felelniük ezeknek az előírásoknak. A valóság az, hogy a szigorú előírásoknak való on prem megfelelés helyett, többen emiatt is a felhőbeköltözést választják.

Mi a helyzet a közép-kelet-európai régióval, ezen belül különösen Magyarországgal?

Közép- és Kelet-Európa az elmúlt években e téren is rohamosan fejlődött, és Magyarország az egyik vezető ország a régióban. A felhő bevezetése tekintetében Magyarország jelentős előrelépést ért el, egyre több vállalkozás alkalmazza a felhőalapú számítástechnikát működésének támogatására. Az IDC jelentése szerint a magyarországi felhőszolgáltatások piaca 2019 és 2023 között várhatóan 22%-os összetett éves növekedési rátával emelkedik és eléri a 470 millió dolláros éves költésszintet.  A jelentés azt is megállapítja, hogy a felhőalapú számítástechnika magyarországi elterjedését olyan tényezők mozgatják elsődlegesen, mint a költségmegtakarítás, a skálázhatóság, valamint a vállalkozások agilisabbá és versenyképesebbé válásának igénye.

A felhőhasználat mellett Magyarország a digitális infrastruktúra fejlesztésébe is befektetett. Az ország például jelentős előrelépést tett a szélessávú infrastruktúra fejlesztése terén, ami fontos feltétele a felhőalapú szolgáltatások adta előnyök kihasználásának. Az 5G-s hálózatok elindulása pedig egy további jelentős lépés ezen az úton.

Magyarország igyekszik digitális tehetségállományát is erősíteni, és olyan területeken összpontosít a készségek fejlesztésére, mint a szoftverfejlesztés, az adattudomány és a kíberbiztonság. Az állam szorosan együttműködik az egyetemekkel és más oktatási intézményekkel annak érdekében, hogy a meglévő és az újonnan munkába álló munkaerő rendelkezzen a növekvő digitális gazdaság támogatásához szükséges készségekkel.