TC2

A TC2 az Amazon Web Services első hazai Migration Competency partnere

2023.02.02.
robert.revesz

A TC2 Magyarországon ismét elsőként szerezte meg az Amazon Web Services (AWS) egyik legfontosabb minősítését, az ún. Migration Competency rangot. Ezzel a ranggal a CEE és EMEA régiókban is azon kiemelt partnerek ligájába tartozik a TC2, amelyben magas szintű felkészültsége alapján az ügyfelek számára kialakított szakmai- és kereskedelmi keretrendszer szerint biztosítja a felhőinformatikai átállást, a digitalizáció alapelemét. 

Az AWS több mint egy millió aktív ügyfél számára nyújt felhőszolgáltatást. A felhőinformatika mára a kelet-közép-európai régióban és Magyarországon is elfogadottá vált, egyre több vállalat tekint a felhőszolgáltatásokra úgy, mint a digitalizációval nyerhető előnyök nélkülözhetetlen építőelemére. 

A felhőinformatika az ún. TCO-ban (teljes költségben) is kedvezőbb a klasszikus informatikához képest. Azonban az értékei messze túlmutatnak a költségcsökkentésen. Az IDC 2022. nyarán közzé tett felmérése szerint 5 év távlatában 50%-kal alacsonyabb üzemi költségekről, a fejlesztésekhez 78%-kal rövidebb idő alatt kialakítható infrastruktúráról (szerver, tároló), 230%-kal több szoftverfejlesztési „feature” leszállításáról, 43%-kal gyorsabb fejlesztési piacra lépésről, és 69%-kal alacsonyabb – nem tervezett – kiesésről, leállásról számoltak be a vállalatvezetők. Összességében arra válaszol az IDC kutatása, hogyan érhető el termelékenység növekedés; mennyire lesznek biztonságosak az érzékeny és kritikus alkalmazások, adatok a felhőben; hogyan fejleszti a felhőinformatikára áttérés az egyre kritikusabbá váló agilitást, kiemelten például a piacra jutási időt. 

Nem fordíthatunk hátat a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdésének sem. Az AWS 2025-re azt vállalta, hogy 100%-ban megújuló energiaforrásokat használ szolgáltatásai biztosításához, 2040-re pedig eléri a nulla karbonkibocsátást. Mindezek nem csak a közös jövőnket érintik, de az energiahordozók árának ugrásszerű emelkedésével szemben is megfelelő választás lehet a géptermi-adatközponti informatika AWS-re költöztetése. 

A felhőbe történő migráció sikeres megvalósításának többféle útja (AWS Migration 7 R’s Strategy) lehetséges. Mindig az Ügyfél üzleti igényei és technológiai-szakmai képességei szerint leginkább alkalmas stratégiát választjuk ki. 

aws 7R

A migráció átgondolást, tervezést igényel, amelyben az informatikai platform, adatbázis(ok) és alkalmazás(ok) migrációját hajtjuk végre az ehhez legjobban passzoló AWS architektúrában. A tervezés, megvalósítás és az üzemeltetés szakaszában is a mindenkor optimális működés kialakítását, valamint fenntartását az AWS ún. Well Architected Framework-je támogatja. Az optimalizálás pedig az optimális költségtől a megfelelő szintű biztonságon, megbízhatóságon át az elvárt performanciáig terjed. 

A felhőinformatika valóban lehetőséget nyújt arra, hogy a környezeti, üzleti változásokat rugalmasan, gyorsan tudják a vállalatok lekövetni. Az AWS technológiák piaci megjelenítését, szállítását első sorban az AWS partnerei nyújtják (az AWS közvetlenül is szállít, de az üzleti modell szerint elsődlegesen a partnereire épít). Így az AWS szigorú és transzparens szakmai elvárásokat támaszt partnereivel szemben, ezzel kívánja biztosítani technológiai képességei, szolgáltatásai kiváló adaptálását. Összetett kritériumok alapján minősíti és rangsorolja a partnereket. 

Nem csak a TC2, de az AWS elvárása is, hogy kiemelt partnerei képességben, méretben is állandó fejlődést tudjanak produkálni. A 2022-es év lezárásának talán legfontosabb szakmai sikere az, hogy az AWS által megbízott külső auditor több hónapnyi előkészület és audit interjúk, adatszolgáltatás alapján elismerte a TC2 migrációs elvárásoknak való megfelelőségét. Komoly projektek (telco, bankszektor, közműfejlesztés), konzisztens módszertani háttér, dokumentációs rend, és nem utolsó sorban masszív mennyiségű hivatalos AWS vizsga volt a megfelelőség záloga. A TC2-nek az audit folyamatban azt kellett megfelelő dokumentációkkal alátámasztva bizonyítania, hogy a migráció lépései és eszközei sablonozott folyamatokban (természetesen az egyes Ügyfelek sajátosságait figyelembe véve!), és nem ad-hoc módon történtek meg. A hivatalos Migration Competency partneri rang feljogosítja a TC2-t arra is, hogy az AWS által biztosított kereskedelem támogató eszközöket (Migration Acceleration Program) felhasználja, így csökkenteni tudja ügyfelei számára a migrációs projektek bekerülési költségét, valamint az éles üzemű működés folyó költségét is. Ezen szakmai elismerésünk ügyfeleink számára biztosíték lehet az esetleges migrációs kockázatok csökkentésére, megfelelő menedzselésére. 

A TC2 tulajdonosai az alapítástól kezdve erős hangsúlyt fektettek a folyamatos, magas szintű szakmai fejlődésre. Tudatos, organikus fejlődésen megyünk át, amelyben figyeljük a piaci igényeket, de sokat teszünk a megszerzett ismeretek átadása, ügyfeleink edukációja érdekében is. Technológia stratégiánk és az állandó tanulás mellett úgy építjük szervezetünket és működésünket, hogy transzparens és skálázható módon tudjunk növekedni.