TC2

Volt egy álmunk…

2023.01.24.
robert.revesz

Társalapítónk, Révész Róbert gondalatai a TC2 indulásáról, eddig megtett - néha rögös - útjáról, fejlődéséről, sikereiről.

…azt álmodtuk, hogy a TC2 fogja a vállalatok számára digitalizációjuk nélkülözhetetlen pillérét, a felhőinformatikát szállítani. 2015-t írtunk, a társalapítók (Ákos György és Révész Róbert) minden fellelhető elemzést elolvastunk, rengeteget beszélgettünk: ebből tisztán látszott, hogy az USA és Nyugat-Európa után a CEE régióba is megérkezett a felhő, csak valakinek értenie kellene ehhez a területhez. Mint az álmok egy nagyobb része, ez is gyorsan szertefoszlott, nem volt igaz. Fájdalmas volt az ébredés, nem volt piaci igény. A „már” és a „még” határán mozogtunk onnantól évekig. MÁR látszott, hogy a hagyományos informatikával a vállalatok nem fogják tudni lekövetni az üzleti változásokat, de MÉG ismert pályán, stabil profitot termelve működtek, nem volt meg az a fájdalom, ami kikényszerítette volna a változást.

Szinte csak elutasításban volt részünk. Több lépésben sikerült ennek okait azonosítani. Kezdetben racionálisnak látszó kételyeket fogalmaztak meg a vállalatok az adatvédelem, informatikai biztonság területén. (Ne felejtsük el, 2018. volt a GDPR szabályozás életbelépésének az éve, közbeszéd volt e terület az azt megelőző években is.) Racionális kérdésekre professzionális válaszokat tudtunk adni, megnyugtató módon. 2017-ben járunk már, de a rengeteg evangelizáció után sem indult el a piac. Rá kellett jönnünk, hogy még egyszerűbb a helyzet, még emberibb a válasz: az új technológiához szükséges szaktudás hiánya ügyfél oldalon kezelhetetlen kockázatnak tűnt, a meglévő ismeretekkel, rutinnal szemben. A felhőinformatika nem csak technológiai, de szervezeti, működési megújítást is igényelt-biztosított, és ez így soknak tűnt a vállalatok számára (utólag érthető módon). Nem volt elég az új üzleti modellek (árazás, bevételi szerkezet, piacra lépés sebessége…stb.) lehetőségének bemutatása, sokkal inkább az oktatás, a megismerés, és az apróbb projekteken keresztül a siker megélésének lehetősége kellett.

Kezdettől fogva „fordítva ültünk a lovon”: bármennyire is furcsán és költségesnek hangzik (nem csak hangzik, az is volt), nem a gyors üzleti sikerre, hanem a magas szintű tudás megszerzésére, fenntartására törekedtünk az első naptól kezdve. Az Amazon Web Services (AWS) alapú felhőinformatikával a TC2 is új területet nyitott a piacon, és az ismeretlennel szembeni bizalom kiépítésének lehetőségét kizárólag abban láttuk, hogy következetesen magas szakmai minőséget szállítsunk, érthetően megfogalmazva. A kollégák kiválasztásától az adott projektek átadásáig, utókövetéséig nagyító alatt néztük önmagunkat, a teljesítményünket. Hittük, hogy kiváló csapatot kell ahhoz építenünk, hogy ügyfeleink belevágjanak, és velünk vágjanak bele a felhőinformatika alapú üzleti transzformációba.

Az idő és a rengeteg – tanulásba, tudásmegosztásba – befektetett energia idővel eredményre vezetett. 2018-ban és 2019-ben is felkért bennünket az AWS, hogy rendezzük meg éves hazai nagykonferenciáját. Mindkét alkalommal több százfős hallgatóságnak beszélhettünk arról, amit igazán szeretünk. 2018-ban jött az első olyan telco nagyvállalati projektünk, ami valóban alakította ügyfelünk működését, hatékonyságát. Innentől felgyorsult az idő, újabb projektekben tudtunk bizonyítani, elindult szép lassan a piac. 2020-21-ben a covid sem tudta letörni a fejlődést, sőt, bizonyos értelemben még „segítette” is a TC2 emelkedését: kevesebb emberrel, nagyobb piaci-, és tulajdonosi nyomás mellett kellett a vállalatoknak víz felett maradniuk, eredményt termelniük, ami a klasszikus informatikával kezdett kifulladni. Fordulópont volt ez az időszak – az ügyfelek bizalmat szavaztak nekünk. Innentől olyan ügyfeleknek tudtunk nagyobb üzemi biztonságot, gyorsabb változási készséget, költséghatékonyabb működést fejleszteni, mint a Vodafone Magyarország Zrt., Richter Gedeon Nyrt., Magyar Bankholding Zrt., OTP Bank Nyrt., Magyar Telekom Nyrt….stb. (a teljesség igénye nélkül).

Piaci keresletet fejlesztettünk, amit minőségi, gyarapodó méretű szakmai stábbal kellett lekövetnünk. Hogy megtarthassuk meghatározó szerepünket, bevételeinknél gyorsabban növekvő méretű szakértői szervezetet terveztünk, ennek viszont finanszírozási korlátja volt. Megoldottuk, kutya nehéz volt. Visszatérően előjött az organikus vs. akvizitív, tőkebevonás alapú növekedés lehetősége. Amikor megkeresett bennünket az Alpac Capital, egy nagyon érdekesnek látszó csapat képe rajzolódott fel előttünk: a VC és a szakmai befektető egyfajta, érdekes keveréke. Közös munkát, közös fejlesztést és üzleti kapcsolatrendszert kínáltak fel részünkre a tőkeemelésen túl. Ezzel lehetőségünk nyílik a szakmai stábunk fejlesztésére, illetve olyan nemzetközi- és hazai üzleti lehetőségek megcélzására, amelyekhez további szervezeti növekedés volt szükséges.

Kiemelkedő sikernek értékeljük, hogy az Alpac Capital, és az általa képviselt East West VC tulajdonosai befektetési bizalmat szavaztak meg a TC2 részére, validálva ezzel eddigi munkánk értékét és a fejlődési, növekedési képességünket. A tőkebevonással lehetőségünk nyílik egyrészt kelet-közép-európai régión túl is terjeszkedni, másrészt komoly szakmai fejlesztéseket végrehajtani a gépi tanulás-mesterséges intelligencia, SAP on AWS, AWS alapú alkalmazás-fejlesztés területén akár a pénzügyi szektorban, akár a távközlés, e-kereskedelem, vagy éppen az ipari szektorban.

 Nem bízzuk el magunkat, tudjuk, hogy ügyfeleink bizalmát kemény, kitartó munkával építettük ki, tudjuk, hogy a munkánk eredménye hatást gyakorol üzleti eredményességükre, nagy felelősség ez. Mindent megteszünk, hogy szakmailag és emberileg a maximumot nyújthassuk. Hiszünk abban, hogy a felhőinformatikai tudás lehet a tudás alapú társadalom egyik mobilizáló lehetősége.

 Happy Clouding!