Amazon Web Services

SAP Now Hungary, 2018

2018.11.08.
tc2

21. alkalommal rendezte meg az SAP éves hazai nagyrendezvényét, a TC2 pedig harmadik alkalommal adott betekintést, hogyan lesz gyorsabb, agilisabb és olcsóbb az SAP az AWS platformon.

FELHŐ MODELL

Az SAP név mindenki számára ismerősen cseng, számos nagyvállalat irányítási rendszerében tölt be kulcsfontosságú szerepet. Az SAP rendszerek az üzlet számára kritikus adatokat menedzselnek – gondoljunk itt például gyártási, beszállítói vagy béradatokra – ezen rendszerek folytonos elérhetősége és az adatok sértetlensége az egyik legfőbb szempont üzemeltetés szempontjából. Ennek fényében a tradicionális on premise üzemeltetői környezetben a több évre megfelelő hardware kapacitást időben kell tervezni, méretezni beszerezni, egy megfelelő Katasztrófa site-ot kell kiépíteni, és ezeknek a biztonsági körülményeit biztosítani. Miben más ez a modell a felhőben, és miben tud többet nyújtani az AWS az SAP workload-ok, esetén mint a többi szolgáltató?

A SZÖVETSÉG

Az AWS a legelső felhő szolgáltató, ami egyben azt is jelenti, hogy a legkiforrottabb technológiával és üzemeltetési folyamatokkal rendelkezik. A publikus felhő piac legnagyobb szereplője, ennek megfelelően a legnagyobb kapacitással rendelkezik. Az SAP-val mostanra 10 éves közös múltra tekinthet vissza, ami rengeteg innovációt hozott az idők során. Jól látható az SAP-AWS szövetség főbb lépcsőfokai a kezdetektől. 2008-ban az SAP mint ügyfél kezdte használni az AWS platformot. A 2011-es SAP Global Technology Partner státusztól számítva gyors együttműködés indult meg. 2012-ben az SAP HANA software Production workload-okra lett hitelesítve az AWS-ben. 2016-ig számos SAP software megoldásra és konfigurációra lett hitelesítve az AWS platform. Az utóbbi két évben mélyebb technikai szintű együttműködés is látható – az ún FAST automatizált migrációs eszköz AWS-re való migráció segítésére, SAP GUI streaming megoldások, API szintű integrációk, amik kiemelkedővé teszik a két vendor szolgáltatásait.

MIT TESZ HOZZÁ AZ AWS?

A használat alapú számlázási modell egy nagy áttörése a felhőnek, így azonnal juthatunk a kívánt erőforrásokhoz, de akár le is állíthatjuk azokat non-production rendszerek esetén, ha nincsenek kihasználva, ami jelentős megtakarítást eredményez. A globálisan kiépített infrastruktúra az egyes régiók közötti teljes függetlenség miatt remek Disaster Recovery stratégiát enged olcsó megvalósíthatósággal. Az AWS datacenter-ek a nagyobb iparágak számos hitelesítését, certification-jét teljesítik, és folyamatoson felül vannak vizsgálva a legújabb követelményeknek megfelelően. Gondoljunk itt a szolgáltatások GDPR compliance megfelelőségére, ISO tanúsítványokra, vagy szükség esetén akár biztosítási vagy pénzügyi szektor specifikus hitelesítésekre. A platform szolgáltatásaira nézve az alap IaaS komponensek mellé számos más automatizált szolgáltatás társul, ami az üzemeltetés, Katasztrófa környezet, migráció és más területek önjáróságát támogatja. Egy adott időszakban kalkulált AWS infrastruktúra költségek esetén pedig figyelembe kell venni, hogy egy 3-5 éves periódus alatt a kiszolgáló hardware-eket AWS folyamatosan frissíti, újabb modellekre cseréli, amelyek így jelentős költségcsökkentést eredményeznek a vállalatok számára, hiszen ennek a terhét AWS levette róluk.

ÚJ GENERÁCIÓS MEGOLDÁSOK

  • Autoscaling
  • HANA – Redshift integráció
  • SAP GUI Streaming
  • Integrációk egyéb AWS szolgáltatásokkal
  • Hana as a Service (via SAP)

SAP on AWS prezentáció

SAP on AWS prezentáció