Amazon Web Services

Multicloud

2018.11.09.
tc2

Sokan vannak, akik a „virágozzék száz virág” elvet vallják és ennek olykor előnye is lehet. Amennyiben platformfüggő az alkalmazásom, jelentős átalakítás, újraírás értelmetlen lehet. Szakmailag nagy kockázattal jár és sokszor üzletileg se biztos a végeredmény a jelentős költségek okán.

Sokan vannak, akik a „virágozzék száz virág” elvet vallják és ennek olykor előnye is lehet. Amennyiben platformfüggő az alkalmazásom, jelentős átalakítás, újraírás értelmetlen lehet. Szakmailag nagy kockázattal jár és sokszor üzletileg se biztos a végeredmény a jelentős költségek okán. Emiatt már induláskor több felhőszolgáltató szolgáltatását kellhet igényelnünk. Ezek alapján nem meglepő, hogy a felhő első adaptációi után az elemzők úgy ítélték meg, hogy hamarosan a multicloud lesz az irány. Felhasználóknak több felhőszolgáltató szolgáltatását látták célszerűnek egyidejűleg igény bevenni

Azt is látjuk, hogy új megoldások esetében is, közel azonos szakmai és üzleti feltételek mellett is sokan választanak több felhőszolgáltatót, teszik ezt olyannyira, hogy már trendről is beszélhettek az elemzők. Okként igen gyakran a komfortérzetükre apellálnak. Hasonlóan a tradicionális informatikához, nem szeretik a bezártságot, az ún. vendor lock-in-t. Erre szerintük a legpraktikusabb megoldás felhő esetében a multicloud. egy, egy alkalmazás, megoldás esetében – mint előbb írtam – lehet szakmai és üzleti érveket találni, de újabb fejlesztések esetén nehéz.

DATA GRAVITY

Az egyik az ún. Data Gravity. Naponta olvasunk olyan cikkeket, amelyek PByte-os adatmennyiségekről, milliárdos tranzakciószámokról szólnak. Ilyen „méretek” mellett bizony valóban célszerű az adatokat és az azt felhasználó alkalmazásokat minél közelebb hozni, hiszen pillanatok alatt hihetetlen hálózati forgalmakat tudunk generálni, melyek sokszor hatalmas költséget is jelentenek. Ehhez multicloud esetén gyakran jó lenne, ha különböző felhőszolgáltatok közös adatközpontokba költöznének, ami viszont nem reális. Az alkalmazásnak bizony az adat közelében van a helye.

Így a korábban jelzett multicloud trend bizony lassulni látszik és cégek, intézmények sok esetben igyekeznek egy, egy szolgáltatónál tartani a legtöbb alkalmazásukat és természetesen az azok által használt adatokat is.

CLOUD LOCK-IN

Szintén a multicloud irányzatot erősítette, hogy sok esetben a felhasználók csak azért tartják fent a multicloud használat lehetőségét, hogy ezzel valóban revolverezzék a szolgáltatókat, jelezve a váltás lehetőségét. Az, hogy ez igaz is legyen, és valóban élni tudjanak ezzel, a megoldások, csak IaaS szinten használhatják a felhőt, ami egyszerű VPS-re degradálná azokat, többnyire magasabb költségért. Ezzel viszont mindazok az előnyök, melyek elsősorban platformszolgáltatás használata esetén jelentkeznek, és a felhasználókat kifejezettem a felhő használatra ösztönözték nem használják, illetve nem tudják

EGY JÓ VÁLASZ A PROBLÉMÁKRA – KONTÉNERIZÁCIÓ

A fenti két probléma kezelésére viszont tökéletes a több más okból is igen dinamikusan terjedő konténerizáció. A konténerbe „csomagolt” megoldások, alkalmazások, adatbázisok… elterjedésének egyik oka a könnyű hordozhatóság, mely így megfelelő portabilitást biztosít, miközben platformszinten tudom használni a szolgáltatásokat. Adott esetben átviszem egy másik felhőszolgáltatóhoz, vagy uram bocsáss, visszahozom az on-premise környezetbe. Ezzel a megközelítéssel, mint felhasználó biztosítom a hordozhatóságot, és tudom jelezni a szállítónak az áttérés lehetőségét.

Az előbbi kifejtési vázlatok, a keretek miatt nem végezhetnek teljes körű elemzést, csak felvillantanak egy egy megközelítést, gondolatot a problémák körül.

További Híreink

Amazon Web Services
vmware

VMware on AWS banki környezetben 

2022.02.18.
tc2

A VMware Cloud on AWS (VMC) jó megoldás a VMware alapon működő on-premise infrastruktúra publikus felhő irányba történő kiterjesztésére. Magda Tamás összefoglalója.

Elolvasom 
Amazon Web Services

AWS Well-Architected Framework

2021.11.18.
tc2

Ahogy on-premise környezetben, a felhőben is érdemes bizonyos időközönként a cloud infrastruktúra működését felülvizsgálni,  újra gondolni, felújítani. A folyamat lehetőséget biztosít a cloud környezetben gyorsan változó technológiai környezet vállalatspecifikus előnyeinek átgondolására.

Elolvasom 
Amazon Web Services

Így költöztesse vállalatát a felhőbe

2021.06.21.
tc2

Posztunkban a felhő migráció fázisai mellett beszélünk a migrációt kiváltó mozgatórugókról, a felhőszolgáltatás előnyeiről és bizonyos esetekben a korlátairól is, írunk a cloud technológia üzleti és szervezeti megtérüléséről, a költség előnyről, és röviden azt is összefoglaltuk, hogy mindebben hogyan tud a TC2 csapata segíteni

Elolvasom 
Amazon Web Services

Az adatvezérelten működő szervezetek

2021.06.07.
tc2

A TC2 olyan AWS szolgáltatásokkal támogatja ügyfeleit, amelyekkel megvalósítható az ún. adat-alapú tervezés és üzletmenet, majd végső soron egy folyamatosan fejlődő, ún. data driven, azaz adatvezérelt szolgáltatási modell alakítható ki.

Elolvasom