Amazon Web Services
TC2

Költségcsökkentés a felhővel – az új „normális” keretei

2020.07.20.
tc2

A Covid-19 rengeteg szektort megállásra kényszerített, a felhő iparág azonban látványos emelkedésbe kezdett.

A Covid-19 rengeteg szektort megállásra kényszerített, a felhő iparág azonban látványos emelkedésbe kezdett. Ennek hátterében több tényező áll: az elaszticitás, skálázhatóság mind olyan tulajdonságok, melyek a technológiát alkalmassá teszik arra, hogy ne csak az IT innovációt támogassa, hanem válsághelyzetben is stabilitást, és egyben gyors reagálási lehetőséget nyújtson. A költséghatékonyság nem egyedül a konkrét költségcsökkentéssel valósulhat meg, mivel a termelékenység és az üzleti agilitás is fejleszthető.

A Covid-19 rengeteg szektort megállásra kényszerített, a felhő iparág azonban látványos emelkedésbe kezdett. Ennek hátterében több tényező áll: az elaszticitás, skálázhatóság mind olyan tulajdonságok, melyek a technológiát alkalmassá teszik arra, hogy ne csak az IT innovációt támogassa.

A Synergy Research Group felmérése szerint a cloud növekedés hozta az elvárt piaci erősödést: az első negyedév felhőalapú infrastruktúra és platformszolgáltatásokra fordított összege elérte a 29 milliárd dollárt, ami 37% -kal növekedett 2019 első negyedévéhez képest. John Dinsdale, a Synergy Research Group vezető elemzője úgy látja, hogy bizonytalan időkben a nyilvános felhő rugalmasságot és biztonságot nyújt olyan vállalatok számára is, akik a napi működésük fenntartásáért küzdenek.

Már az 50-es években, a Mainframe technológiával kezdetét vette az a törekvés, hogy a rendszerek hatékonyan szolgálják ki a vállalatok erőforrás igényét. A központosított rendszerektől az elosztott rendszereken át mára visszajutottunk a méretgazdaságos és központosított erőforrásokhoz. Napjainkban főként üzleti agilitást, vagyis adaptív, gyorsan követő képességet, környezeti intelligenciát várnak el minden területen: az operációban, a pénzügyekben és az IT-ban. A felhő technológia a költségék oldaláról úgy támogatja az üzleti modellt, hogy a „fizess azért, amid van” helyett a „fizess azért amire szükséged van” szemléletet nyújtja.

Az AWS Cloud Value Framework többszáz esettanulmány alapján alakították ki annak érdekében, hogy a vállalatok számára mérhető legyen a cloud üzleti értéke, elemei: a költségcsökkentés, a munkaerő és működési hatékonyság, az üzleti agilitás. Ezen értékek mentén lehet mérni, hogy milyen megtérülése van a felhő alkalmazásának.

A TC2 összeállított néhány szempontot, mely segíthet abban, hogy válsághelyzetben milyen döntéseket érdemes átvizsgálni, melyek hozzájárulnak a költségcsökkentéshez:

  • megoldható-e a lefelé skálázás, vagyis downscaling
  • transzparens-e a költségszerkezet és
  • azon lehet-e változtatni?
  • tudom-e csökkenteni a TCO-t (Total Cost of Ownership)?

A COVID-19 megmutatta, hogy a nem várt körülményekre a tradicionális informatikai eszközeivel nagyon nehéz, szinte lehetetlen jól reagálni. A felhőinformatika azonban valós, K+F alapú üzleti modellt, szervezeti gondolkodást és fejlődést tesz lehetővé.

További háttéranyagok a cloud piac alakulásáról

A Snow Software felmérése szerint mivel egyre több vállalatnál távmunkában dolgoznak a munkatársak, át kell értékelni az operatív munkákat, ez pedig azzal jár, hogy a felhő stratégiát az új normalitás szerint kell működtetni. A felhőstratégián belül a legnépszerűbb változások a felhő migrációjának felgyorsítása (45%), a digitális transzformáció felgyorsítása (41%), és a hatékonyság érdekében az összes technológia holisztikus vizsgálata (29%). A megkérdezett IT vezetők 80 %- a azt nyilatkozta, hogy a járvány következtében növekedett a felhő használata a cégnél, és pozitív irányban változott a munkatársak attitűdje az IT irányában.