Menu

Serverless Computing

A szerver nélküli számítástechnika a felhő számítástechnika egyik legújabb formája. Nem is minden szolgáltató nyújtja ezt a lehetőséget csak a legnagyobbak, köztük az Amazon Web Services (AWS).

A virtualizáció megjelenése

A virtuális gépek megjelenésével már meg lehetett oldani, hogy a fizikai gépek jobban ki legyenek használva, azaz folyamatos legyen rajtuk a terhelés, de ez a folyamat itt nem állt meg. Virtuális gép szinten ugyanis még mindig maradtak felhasználatlan erőforrások, például memóriák.

Szerver nélkül

Az ún. szerver nélküli architektúrában a feladatokat elemi egységekre, ún. eljárásokra és függvényekre bontják és ezeket az elemi feladatokat hajtják végre a felhő szolgáltató infrastruktúráján a nélkül, hogy pontosan meghatároznák ehhez milyen fizikai vagy virtuális szervere van szükség. Ez a feladat a felhő szolgáltatók feladata lett, mert a felhasználót csak az érdekli, hogy az adott funkció lefusson gyorsan és hiba nélkül. Természetesen fizetni is a sikeres futásokért akar. És itt van a nagy különbség! Nem kell fizetni olyan erőforrásért, akár fizikai akár virtuális, amelyet nem használunk!

  • Szerver nélküli adatbázis – DynamoDB
  • Szerver nélküli üzleti logika – Lambda funkciók
  • Szerver nélküli felhasználói kapcsolat – API Gateway

Szerver nélküli működési mód: itt nem kell bérelnünk semmilyen fizikai vagy virtuális gépet, csak azok után az idők után kell fizetnünk, amit használunk. Így lehet költséghatékony rendszereket felépíteni, hiszen ha elegendően nagy számú felhasználó használ közösen egy számítógépes rendszert, akkor az folytonosan minden elemében kihasznált, így a költségek több felé oszlanak és mindenki annyit fizet amennyit tényleges használ a rendszer erőforrásaiból.

Miért a Total Cloud Consulting?

A Total Cloud Consulting az Amazon Web Services lehetőségeinek szakértője, fel tudja mérni a felhasználó feladatait és javaslatokat tesz azokra a területekre, ahol hatékonyan, alacsony költséggel megoldhatók a feladatok, amennyiben áttérünk a szerver nélküli rendszerekre.

MILYEN SZOLGÁLTATÁSOKKAL BÍZHAT MEG BENNÜNKET?

A felhő informatika kialakításában a szakértelem a legfontosabb ismérv. Az AWS egy egyedülállóan hatékony megoldás, segítünk, hogy hasznosítani tudja.
Tervezünk, megvalósítunk, üzemeltetünk.

Szolgáltatásaink