Menu

SAP on AWS

Az alkalmazások közül a vállalatirányítási rendszerek az egyik legszélesebb körben elterjedt megoldásnak számítanak. Ezen belül az SAP globálisan is kiemelkedő pozíciót ért el, és Magyarországon is piacvezetőnek számít. 

Az AWS és SAP vállalatok között 2006. óta szoros az együttműködés

Kiforrott rendszer-tanúsítási folyamatok biztosítják a felhő alapú hatékony, és biztonságos üzletmenetet a legkedvezőbb TCO szinten.


AWS-en implementálni egy SAP rendszert nem nagyon különbözik a hagyományos infrastruktúrákra történő telepítéstől. Alapvetően SAP Bázis és Netweaver szakértelemre van alkalmazás oldalon szükség. 

A konfigurációk kialakításánál számos szempontot kell figyelembe venni, az AWS azonban mindezekre megfelelő támogatást ad. Részletes dokumentáció, leírás áll rendelkezésre, nem beszélve az integrált eszközökről, a szakértői, monitorozó rendszerekről. Ezek mind hatékonyan segítenek a rendszerek optimális beállításában, akár

 • a megfelelő számítási kapacitásról,
 • a tárolási megoldás kialakításáról,
 • a biztonsági beállításokról,
 • a rendszerfelügyeleti megoldásokról legyen is szó

Ezen széleskörű eszközkészlet megfelelő használata biztosítja, hogy az SAP környezet:

 • optimális teljesítménnyel működjön
 • megfelelő rendelkezésre állást nyújtson
 • üzemi megbízhatósága is megfeleljen az elvárásoknak
 • a teljes élet ciklus költség (TCO) is a lehető legalacsonyabb értéket érje el.

SAP licencelés

Többfajta licencelési opció használatos.

 • A SAP termékeit tekintve legelterjedtebb a „Hozd a Licencedet” – Bring Your Own Licence (BYOL) megoldás. Ez azt jelenti, hogy a már korábban megvásárolt vagy az újonnan, közvetlenül az SAP-tól beszerzett licencek szabadon használhatók az AWS platformon.
 • Ezen kívül léteznek a hagyományos környezettel megegyező, próba (trial), fejlesztői (dev) licencek.
 • A legnépszerűbb környezetek preferált on-demand licencelése is rendelkezésre áll bizonyos SAP termékekre, például a SAP HANA-ra.

Implementálás

A standard SAP installációra itt is van lehetőség, hasonlóan, amikor valamilyen fizikai vagy virtuális gépre történt az installálás.

Az installációt nagyban segítik a rendelkezésre álló SAP image-ek, melyek a megfelelő konfigurációk kialakítása mellett, kiforrott, tesztelt megoldások és a hatékony implementációt követően igen megbízható üzemvitelt tesznek lehetővé.

SAP kialakítások

Az alaprendszerek tekintetében – PRDT, TEST, DEV, POC, QAS – egyaránt támogatja a „Hybrid” és az „All on AWS” kialakítást.

SAP katasztófa környezet kialakítása AWS-en

További kiváló lehetőség az SAP katasztrófa környezet (Disaster Recovery) AWS-en belüli kialakítása. Alphelyzetben a szinkronizáló adatbázis mellet csak standby erőforrásokat allokálunk. Ezzel szemben a tradicionális katasztrófa környezet kialakítása a teljes hardver és szoftver igény megvásárlását és üzemeltetését teszi szükségessé. Amennyiben a katasztrófa környezet már AWS-en fut, szintén célszerű a mentéseket és az archiválási feladatokat is a felhőben végezni és az „eredményeket” ott tartani. Ezek megvalósítására is standard eszközök és dokumentáció áll rendelkezésre, így a megbízható és gyors kialakítás itt is adott.

SAP on AWS biztosítja a legkedvezőbb TCO feltételeket

Kiforrott rendszer-tanúsítás biztosítja az AWS alapú hatékony, és biztonságos üzletmenetet a legkedvezőbb TCO szinten.

MILYEN SZOLGÁLTATÁSOKKAL BÍZHAT MEG BENNÜNKET?

A felhő informatika kialakításában a szakértelem a legfontosabb ismérv. Az AWS egy egyedülállóan hatékony megoldás, segítünk, hogy hasznosítani tudja.
Tervezünk, megvalósítunk, üzemeltetünk.

Szolgáltatásaink