Menu

D2D2C mentés

A mentés általában egy sok nyűggel járó háttér tevékenység, amelyre igazán akkor van szükség, ha valami baj történik és az adatokat vissza kell állítani. Az esetek meghatározott részében különböző hazai és nemzetközi szabályok írják elő, hogy milyen adatot mennyi ideig kell őrizni. Az ezeknek való megfelelés és az az elvárás, hogy a szolgáltató „mindent elkövet“ az adatok megőrzéséért, nem egyszerű feladat elé állítja az Informatikai szervezeteket.

Mentés publikus felhőbe

A mentés és hosszú távú megőrzés lemezes és szalagos tárolókkal egy bonyolult és karbantartás igényes, esetenként drága feladat. Az adatok mentése publikus felhőbe viszont sok gondot levesz a felhasználó válláról. A felhasználó helyszínéről a publikus felhőbe történő mentést több formában lehet megvalósítani

  • Olyan mentő szoftverrel, amely kifejezetten a felhőbe mentés feladatára lett kifejlesztve
  • Olyan ún. Storage Gateway megoldással, ahol az általában használt mentő szoftvert nem kell lecserélni, hanem egy eszköz virtuális szalagkönyvtárat vagy merevlemezt szimulál, amely azonban a felhő szolgáltatások igénybevételével a publikus felhőben tárolja az adatokat.

Megfelelőség, minőségbiztosítás

A publikus felhő szolgáltatók közül olyat válasszunk, amely a legszélesebb körű minősítésekkel rendelkezik, pl. PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard), illetve rendelkezik európai adatközpontokkal, és megfelel az EU előírásainak: „AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/679 RENDELETE, (2016. április 27.), a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet)”. Ezek az előírások ugyanis a legszigorúbbak, így adataink biztos kezekben lesznek. Ezek alapján ajánljuk az Amazon Web Services (AWS) szolgáltatásait.

Titkosítás

Az adatok biztonságával kapcsolatos másik kérdés, hogy az adatok titkosítva kerülnek-e tárolásra. Az AWS titkosítja az adatátvitelt is (AES-256) illetve az adatok is titkosítva kerülnek tárolásra (encrypt data at rest) az AWS Key Management Service (AWS KMS) segítségével. Az AWS támogatja az ún. „client side encryption” megoldást és a „server side encryption” megoldást is mindegyik kulcskezelési szolgáltatás esetén.

Ajánlatunk a D2D2C megvalósítására

A javasolt megoldást az AWS Storage Gateway, AWS Simple Storage Services és az AWS Glacier szolgáltatások együtteséből építi ki Total Cloud Consulting. A felhasználó által ma is használt, vagy új beszerzésű mentő szoftver egy virtuális szalagkönyvtárra ment és a virtuális szalagok a felhőben találhatók virtuális polcokon.

Miért érdemes a Total Cloud Consulting megoldását alkalmazni?

  • Nincs szükség a meglévő mentő szoftver cseréjére.
  • Az elérhető megbízhatóság 99,99999999%, ami a georedundáns tárolásnak felel meg.
  • Ügyfelünk csak annyiért fizet, amennyit elmentettünk, nincs “kapacitás lekötés”.
  • Nem kell a szalagkönyvtárral bajlódni, nem szükséges 4-5 évente a régi típusú szalagokon lévő adatokat új szalagra átírni (nincs szükség adatmigrációra).
  • Nem kell másodlagos helyszínre menteni az adatokat, hiszen a felhő úgy is “máshol van”. Nem kell speciális tároló eszközöket vásárolni, a Storage Gateway egy virtuális gép, amely a ma elterjedt virtuális környezetekben fut (VMware, Microsoft HYPER-V).

MILYEN SZOLGÁLTATÁSOKKAL BÍZHAT MEG BENNÜNKET?

A felhő informatika kialakításában a szakértelem a legfontosabb ismérv. Az AWS egy egyedülállóan hatékony megoldás, segítünk, hogy hasznosítani tudja.
Tervezünk, megvalósítunk, üzemeltetünk.

Szolgáltatásaink