Menu

DevOps

Csapat, folyamat

A szoftver termék megvalósítása a résztvevő csapatok és mérnökök közeli munkájára alapoz, úgynevezett ‘cross-functional’ csapatokban folyik a munka, mely a végtermék gyors, iteratív fejlesztésére összpontosít. A tradicionális modelltől eltérően a termékmenedzsment, fejlesztők, tesztelők és rendszer adminisztrátorok közötti kommunikáció folytonos és hatékony, egy csapatot alkotnak. A szoftver fejlesztés kis lépésekben és iteratívan történik, agilis módszertant használva, melyben a végfelhasználók folyamatos visszajelzésére alapozva alakítja a terméket.

Technológia

Az automatizálás a DevOps velejárója, felgyorsítja a fejlesztési és karbantartási folyamatokat.

Continuous Integration (CI) egy szoftver fejlesztési módszer, melyben a szoftver kódot legalább napi rendszerességgel integrálják a korábbi fejlesztések közé. Minden új kód integrálása után automatizált regressziós tesztek ellenőrzik, hogy a rendszerbe való illesztés során okozott-e hibát az új kódrészlet és ennek eredményeként a lehető leghamarabb visszajelzést ad az integráció eredményéről.

Continuous Delivery (CD) a Continuous Integration fejlesztési módszer továbbfejlesztése. Célja, hogy a szoftver kódban a változásokat inkrementális jelleggel, gyorsan és megbízhatóan lehessen publikálni a végfelhasználóknak. Az automatizált regressziós tesztelés (CI) fázist a további környezetekre való automatizált szoftver tesztelés és promóció követi a teljes körű tesztelés elvégzése céljából.

Infrastruktúra mint kód (IaC) módszerrel a hardware-ekre telepített virtualizációs technológiákra építve a hálózati és szerver konfigurációkat mint szoftver kódot lehet kialakítani és futtatni. Kiemelkedő előnye, hogy mint minden szoftver kódot, ezt is újra lehet használni ismétlődő rendszergazdai munkák és folyamatok kiváltására. Ez az automatizáció jelentősen gyorsítja a folyamatokat sok száz mérnök órát megtakarítva. Mivel az infrastruktúra szoftver kódként van kezelve, ez tesztelhetővé válik, és a változások automatizálva kerülnek publikálásra (Continuous Delivery alkalmazása infrastruktúra kódra).

Konfiguráció menedzsment (CM) az infrastruktúra mellett az alkalmazások és szolgáltatások konfigurációja szintén kódként, verzió kezelve tárolható. A rendszerekben és alkalmazásokban szükséges változások így könnyen nyomon követhetők és felhasználói jogosultságokkal kontrollálhatók egy központi helyen.

​DevOps az AWS-en​

Az AWS használtara kész platformokat nyújt a CI, CD, IaC és CM módszerek alkalmazásához és a rendszerek egyszerű üzemeltetéséhez, mindezt az egész platformba integrált biztonsági és audit funkciókkal kiegészítve, így az ügyfelek a szellemi termékre, a szoftverük fejlesztésére fordíthatják figyelmüket.

Megoldásaink

Célunk az, hogy vállalata hatékonyságát fejleszthessük.
Megoldásainkkal megvalósítjuk terveit.

Megoldásaink