Menu

Elmű

“Az SAP HR rendszereink AWS felhőbe költöztetése és a ‘cloud-first’ stratégiánk megvalósítása lehetőséget biztosított arra, hogy az üzleti tevékenységünk fejlesztésére fókuszáljunk, az informatikai infrastruktúra üzemeltetése helyett. Martin Goetz, Managing Director, RWE IT”

Az ELMŰ Nyrt.-ről röviden: 1991-ben alakult Budapesten. Az ELMŰ elektromos energia elosztást szolgálatat lakossági, és vállalati ügyfelei részére.

A kihívás: az ELMŰ adatközpontban hostolt SAP rendszerének fenntartási és fejlesztési igénye nem volt képes lépést tartani az ELMŰ üzleti tempójával. Az SAP infrastruktúra üzleti igény szerinti skálázása drága, üzemeltetése időt rabló és ennek ellenére sem tudja biztosítani az üzemeltetési szakemberek által elvárt rugalmasságot.

Az ELMŰ világosan látta, hogy mi az az infrastruktúra, amit létre akar hozni, ami leginkább kiszolgálja az igényeit. Az informatikai stratégia alapját két vezérlőelv formázta

  • „használd, üzemeltesd, de ne te építsd”
  • “cloud first”

Az ELMŰ elsőként az SAP HR rendszerét döntötte el, hogy a felhőbe mozgatja. Az SAP HR rendszer Oracle DB 11g on Power/AIX infrastruktúrán futott és a munkavállalói juttatások havi feldolgozását végezte.

A munkavállalói juttatások természetüknél fogva kiemelten érzékeny adatoknak számítanak, amelyre az ELMŰ adatvédelmi szabályai, minőségbiztosítási tanúsítványai (pl. ISO 27001, ISO 9001) vonatkoznak. A ’cloud first’ stratégiában megvalósítandó technológia kiválasztásánál e szabályozói feltételeknek való megfelelőség kiemelt figyelmet kapott.

Az informatikai szervezet olyan felhő technológiát kívánt választani, amely lehetővé teszi az alkalmazások költséghatékony futtatását, és amely támogatni képes az adatközpontból egy agilis szolgáltatásba történő migrációt annak érdekében, hogy a vállalati növekedést és az üzemi csúcsokat megfelelően jól tudja kiszolgálni.

Előnyök

Az ELMŰ az Amazon Web Services (AWS) használatával képes volt egy olyan agilis ’cloud first’ működési modellt megvalósítani, ami a növekedési terveiben központi szerepet játszik. Az SAP HR rendszerének AWS felhőbe költöztetésével az ELMŰ a tradicionális informatikájának üzemeltetési költségeit lefaragta. Nem csak az infarstruktúra költségei csökkentek jelentősen, de azzal, hogy az adatközponti jelenléte csökkent, így az ELMŰ energia hatékonyabb vállalattá alakult.

Fontos kiemelni, hogy az AWS megfelelőségi tanúsítványai segítségével (pl. ISO sztenderdek) az ELMŰ érzékeny adatai mindig biztonságban vannak.

Az ELMŰ a ’cloud firs’ stratégiája megvalósításával képes kihasználni az AWS technológia által biztosítható működési rugalmasságot. Az ELMŰ mostantól nem kell, hogy hardver környezetek kiépítésével foglalkozzon, így a számára fontos szoftverek bevezetésére a korábbi hat-nyolc (6-8) hét helyet egy nap alatt képes. Azzal, hogy munkatársai számára gyorsabb hozzáférést biztosít az üzleti alkalmazásokhoz és segíti a teljes szervezet munkahatékonyságának fejlesztését, jobb minőségű szolgáltatást nyújt ügyfelei részére.

Miért a Total Cloud Consulting?

Az ERP Consulting Zrt. (SAP szakértő) alvállalkozójaként Total Cloud Consulting minőségbiztosítási szolgáltatást nyújt ELMŰ-nek annak érdekében, hogy ELMŰ sikeresen végrehajthassa ’cloud first’ stratégiája alapján az AWS felhőbe költözést.

Total Cloud Consulting hivatalos AWS Consulting Partner, minősített (AWS által) szakértőkkel és szenior szakemberekkel a hibrid informatika területéről.