Amazon Web Services

Az AWS legfontosabb bejelentése a re:Invent konferenciáról

2020.12.10.
tc2

A TC2 re:Invent Pundits hetente összefoglalja a legfontosabb tech bejelentéseket / időszak 2020. november 30. és december 6.

A las vegasi helyszín helyett idén virtuálisan szervezte meg az Amazon Web Services az éves cloud konferenciáját, a re:Inventet. Az eseményt 2012 óta az egyik legfontosabb tech rendezvényként tartják számon, mely idén mindenki számára ingyen elérhető, és 3 héten keresztül november 30. – december 18. között több száz szekcióval várja az érdeklődőket.

 

Az AWS egyetlen hazai Advanced Partnere, a TC2 hetente összefoglalja, értelmezi, és közösségi oldalain elérhetővé teszi a legfontosabb híreket. Fontos látni, hogy a bejelentések hogyan módosítják a meglévő architektúrát, hiszen az új szolgáltatások költséghatékonyabb működést eredményezhetnek.

 

Az alábbi területek híreit kommentálják a re:Invent Pundits tagjai: Cseh Péter, Kovács Máté, Laczfi Norbert, László Márk, Molnár Sándor, Szili Tamás, Révész Róbert, Sepsy Károly, Serfőző József.

  • Machine Learning
  • Database
  • Container
  • Serverless
  • DevOps
  • Architecture
  • SaaS
  • Analytics

 

Az első hét bejelentései innen elérhetőek:

https://www.youtube.com/watch?v=zDyIe4M772s&t=173s

 

Machine Learning

  • Az Amazon Monitron egy end-to-end gépállapot-ellenőrző megoldás, amit olyan cégek is igénybe vehetnek, akik nem rendelkeznek megfelelő szenzorokkal vagy régebbi gépparkot üzemeltetnek.
  • Abban az esetben, ha rendelkeznek saját szenzorokkal, akkor az Amazon Lookout for Equipment szolgáltatáson keresztül vehetik igénybe hasonló célból az AWS gépi tanuló modelljeit.
  • Az Amazon Lookout for Vision pedig az Amazon computer vision modelljeit használja a beérkező képek és videók elemzésében a termékek rendellenességeinek felismerésére.

 

Hálózati fejlesztések

A hálózati fejlesztések terén mindenképpen ki kell emelni az AWS infrastruktúra kapcsolódási lehetőségeit és azok továbbfejlesztett szolgáltatásait:

  • Outpost, on-premise kiterjesztése az AWS privát felhőnek
  • Local Zone, a hálózati késleltetések csökkentésére a felhasználó közelébe telepített AWS infra
  • Wavelenght, szerződött 5G mobil szolgáltatókon keresztüli közvetlen végfelhasználó elérés

 

Container

EKS Distro és EKS Anywhere: https://aws.amazon.com/…/12/introducing-amazon-eks-distro/

az EKS rendszer kódbázisát opensource-á tették, az AWS által hozzáadott értékekkel együtt, így amit az EKS-en megszokhattunk kényelmes funkciók, azok az AWS-en kívül is elérhetők, mint például: frissítések, security patch-ek és a hosszabb távú támogatás a natív kuberneteshez képest.

Ez a változás teremti meg az EKS Anywhere szolgáltatásnak a lehetőségét is, ami 2021-ben érkezik, ezáltal akár on-prem vagy EC2 alapokon is futtathatunk EKS-t. Ez lehetőség lehet akár olcsóbb dev rendszerek kialakítására, ha valaki az óránkénti 0.1$ árazást sokallja a managed EKS-ért.

ECS Anywhere: https://aws.amazon.com/…/introducing-amazon-ecs-anywhere/

Hasonlóan az EKS-hez ez a szolgáltatás sem maradhat el, és szintén 2021-ben lesz elérhető. Ezáltal bárhol képesek leszünk futtatni ECS taskokat. A control plane ugyanúgy az AWS accountban marad egy kiválasztott régióban, az AWS-en kívüli gépeket pedig a Systems Manager fogja összekapcsolni vele.

Az EKS-t érintő fontos újítás, hogy mostantól az EC2 spot futtatási lehetőség is megjelent az EKS managed nodegroup-oknál, erre eddig csak self managed EC2 alapokon volt opció. https://aws.amazon.com/…/amazon-eks-support-ec2-spot…/

 

Serverless

Itt leginkább a Lambdát érintő újításokat emelnénk ki. Ezen belül, ami figyelemre méltó, hogy mostantól konténereket is futtathatunk Lambda function-ként, maximum 10Gb-os méretig, Dockerhub-ról vagy Amazon ECR-ből. https://aws.amazon.com/…/aws-lambda-now-supports…/

A másik fontos újítás, hogy 6vCPU-s és 10GB-os memóriájú erőforrások is elérhetőek a lambda számára, így a számítás vagy memória intenzív applikációkat is futtathatunk serverlessként a Lambda által. https://aws.amazon.com/…/aws-lambda-supports-10gb…/

A harmadik bejelentés, hogy az eddigi 100ms-os árazási modellt lecsökkentették 1ms-ra, ezáltal még fontosabbá válik, hogy optimalizáljunk, és mellőzük a pazarló kódokat. https://aws.amazon.com/…/aws-lambda-changes-duration…/

 

DevOps

AWS Codeguru https://aws.amazon.com/…/python-support-for-amazon…/ – ami egy ML-el kiegészített kód felülvizságálati eszköz- költséghatékony és idézőjelesen ráfizetésmentes kódírásban segít. Ezen a szolgáltatáson belül most preview-ban elérhető a Python 3.6 vagy újabb verzióban írt kódok vizsgálata.

AWS Proton https://aws.amazon.com/…/amazon-web-services-announces…/

Egyelőre egy preview szolgáltatás, ahol a platform csapatoknak egy átfogó lehetőséget biztosítanak infra, CI/CD és monitoring rendszerek leírására, karbantartására és menedzselésére. Így a fejlesztő könyebben használhatja, frissítheti a rendszereket és deploy-olhatja az alkalmazásokat.

 

Database

Az AWS Copilot egy parancssori eszköz, ami konténerizált alkalmazások release-elését és üzemeltetését segíti Amazon ECS-en. Csak a konténer-t kell definiálni, és a Copilot létrehozza az AWS infrastruktúrát hozzá: HA deployment, load balancer… stb.