Amazon Web Services
cloud security
TC2

Biztonságos-e a felhő?

2023.03.16.
gyorgy.akos

Mit tesznek a felhőszolgáltatók általánosságban, és mit tesz az AWS, hogy a felhő minél biztonságosabb és megbízhatóbb legyen?

Világszerte fontos kérdés a biztonság, a megbízhatóság. Mi a jelenlegi helyzet? Hogyan biztosítják a felhőszolgáltatók a legjobb gyakorlatokat, hogy egyre több ügyfél bízzon a felhőszolgáltatásokban?

A biztonság és a megbízhatóság kritikus szempont a vállalkozások számára, amikor a felhőalapú számítástechnika bevezetéséről van szó. Az AWS a legjobb gyakorlatok bevezetésével és az ügyfelek számára számos biztonsági és megbízhatósági funkció biztosításával igyekszik kezelni ezeket az aggályokat.

A felhőszolgáltatók a biztonság és megbízhatóság biztosításának egyik legfontosabb módja az adattitkosítás. A felhőben tárolt összes adatot jellemzően titkosítják, mind a továbbítás során, mind pedig a megőrzés állapotában, hogy megakadályozzák a jogosulatlan hozzáférést. A felhőszolgáltatók olyan funkciókat is kínálnak, mint a többfaktoros hitelesítés, a hozzáférés-ellenőrzés, valamint a felügyelet és a naplózás, hogy biztosítsák az adatok biztonságát.

Az AWS megfelelő redundanciát, hibatűrést és katasztrófa utáni helyreállítási képességeket vezet be annak érdekében, hogy szolgáltatásai a nap 24 órájában rendelkezésre álljanak.

Az egyre több felhasználó elérését segíti a biztonsági és megbízhatósági intézkedések transzparenciája is. A biztonsági és megfelelőségi megoldásokról hatalmas dokumentáció áll rendelkezésre, és rendszeresen független auditok igazolják, hogy megfelelnek az iparági szabványoknak és a legjobb gyakorlatoknak.

Ezen intézkedések mellett az AWS különböző eszközöket és szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek, hogy segítsék őket a felhőben lévő adataik és alkalmazásaik biztonságában. Ezek közé tartoznak a biztonsági és megfelelőségi tanúsítványok, a fenyegetések észlelésével és elhárításával kapcsolatos szolgáltatások, valamint a biztonságra összpontosító tanácsadási szolgáltatások.

Az AWS és a felhőszolgáltatók milyen mértékben nyújtanak zéró bizalmi szolgáltatásokat (zero trust)?

Az AWS is egyre gyakrabban kínál zéró bizalmi szolgáltatásokat ügyfeleinek, hogy kezeljék a felhővel kapcsolatos növekvő biztonsági aggályokat. A zéró bizalom egy olyan biztonsági modell, amely azt feltételezi, hogy a felhasználók, eszközök és alkalmazások nem megbízhatók, és szigorú hozzáférés-ellenőrzést, illetve folyamatos felügyeletet igényelnek annak biztosítása érdekében, hogy csak az engedélyezett entitások kapjanak hozzáférést az erőforrásokhoz.

Az AWS például olyan személyazonosság- és hozzáférés-kezelési (IAM) szolgáltatásokat kínál, amelyek támogatják a zéró bizalom elvét, például a többfaktoros hitelesítést, a korlátozott jogosultságú hozzáférést és a személyazonossági föderációt.

Az AWS olyan eszközöket és szolgáltatásokat is kifejlesztett, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy saját környezetükben is megvalósítsák a zéró bizalom biztonságát. Például hálózati szegmentációs eszközöket, hálózati hozzáférés-szabályozási (NAC) megoldásokat és szoftveresen definiált periméter-szolgáltatásokat (SDP) kínálnak, hogy az ügyfelek biztonságos mikroperimétereket hozhassanak létre alkalmazásaik és adataik körül.

Az AWS emellett biztonsági gyártókkal kötött partnerséget, hogy további zéró bizalmi biztonsági szolgáltatásokat kínáljanak ügyfeleiknek. A szolgáltatásaikban például integráltak harmadik féltől származó biztonsági megoldásokat, például végpontvédelemmel, fenyegetéselemzéssel és biztonsági információ- és eseménykezelő (SIEM) eszközöket, hogy átfogó biztonsági megoldást nyújtsanak.

Mondhatjuk-e joggal, hogy a mai felhőszolgáltatás biztonságos és megbízható szolgáltatás?

A felhőszolgáltatók és élükön az AWS hatalmas összegeket fektetnek a biztonságba és megbízhatóságba, miközben a világ legjobb szakemberei is készen állnak arra, hogy megvédjék és támogassák a felhasználókat.

A felhőszolgáltatások, mint bármely más technológia, nem immunisak a biztonsági fenyegetésekre, sebezhetőségekre és kiesésekre. Bár a felhőszolgáltatók a legjobb gyakorlatokat alkalmazzák, és fejlett biztonsági intézkedéseket alkalmaznak ügyfeleik adatainak és alkalmazásainak védelme érdekében, mindig fennáll az adatbiztonság megsértésének, a kibertámadásoknak és egyéb biztonsági incidenseknek a kockázata.

Hasonlóképpen, a felhőszolgáltatók igyekeznek biztosítani, hogy szolgáltatásaik rendkívül megbízhatóak legyenek, de az olyan váratlan események, mint a természeti katasztrófák, hardver és szoftverhibák még mindig vezethetnek szolgáltatási zavarokhoz és kiesésekhez.

Ennek ellenére a felhőszolgáltatók folyamatosan dolgoznak szolgáltatásaik biztonságának és megbízhatóságának javításán. Jelentős összegeket fektetnek be az infrastruktúrába, szigorú biztonsági protokollokat és szabványokat vezetnek be, és magasan képzett szakembereket alkalmaznak szolgáltatásaik felügyeletére és karbantartására.

Összefoglalva, bár a felhőszolgáltatók jelentős összegeket fektetnek a biztonságba és megbízhatóságba, fontos felismerni, hogy egyetlen technológia vagy szolgáltatás sem teljesen védett a biztonsági fenyegetésekkel és zavarokkal szemben. A felhőszolgáltatók által kínált biztonsági és megbízhatósági funkciók használatával azonban a vállalkozások jelentősen csökkenthetik kockázataikat és javíthatják általános biztonsági helyzetüket, amelyek színvonala általában összehasonlíthatatlanul magasabb a korábbi on prem gyakorlatukhoz képest, miközben ezen megoldások kialakítása és költséghatékonysága is lényegesen kedvezőbb az on prem-es saját megoldásokkal szemben.